Hallitus linjasi huhtikuussa, että yleinen arvonlisäverokanta Suomessa nostetaan 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Alv-noston on arvioitu tuovan valtion kassaan noin miljardin euron lisätulot.

Yleinen 24 prosentin arvonlisäverokanta koskee useimpia Suomessa myytäviä tuotteita ja palveluita. Alennetut alv-kannat pysyvät 14 ja 10 prosentissa, joten esimerkiksi ruoan arvonlisäverotus ei ole kiristymässä. Makeisten arvonlisävero kuitenkin nousee 14 prosentista yleiseen alv-kantaan eli 25,5 prosenttiin.

Mitä asioita pitää huomioida, kun alv nousee?

Verokannan muuttaminen pelkästään laskutusohjelmaan ei riitä, vaan muutoksella on laajempia vaikutuksia, jotka tulee yrityksissä ottaa huomioon. Arvonlisäverokannan nostolla on vaikutusta luonnollisesti ensinnäkin tuotteiden ja palvelujen hinnoitteluun, kun joko verollisia hintoja tulee nostaa tai verottomia laskea – tai molempia. Kuluttajamyynnissä arvonlisäverokannan muutoksella on iso vaikutus. Helpommalla pääsevät vain toisille yrityksille myyvät yritykset, joissa hinnatkin vielä ylläpidetään vain verottomina.

Erilaisissa yrityksen toimintaa ohjaavissa ja tukevissa ohjelmistoissa käytetään verollisia tai verottomia hintoja sekä arvonlisäprosentteja. Järjestelmätoimittajalta kannattaa varmistaa, että historiallisesti Suomessa täysin poikkeava puolikas prosenttiyksikkö voidaan järjestelmiin syöttää ongelmitta.

Käytössä olevat asiakirjapohjat, kuten sopimus- ja tilausvahvistupohjat kannattaa käydä läpi mahdollisten vakiotekstinä olevien arvonlisäveroprosenttien varalta.

Tapahtumat 1.9. rajapyykin molemmin puolin

Tarkkana tulee olla sellaisissa projekteissa ja myynneissä, joissa päätös, tilaus tai maksu on eri puolella 1.9.2024 rajapyykkiä kuin palvelun tai tavaran toimitus. Yleissääntönä myynnin arvonlisävero kohdistetaan sille kuukaudelle, jonka aikana tavara on toimitettu, tai jonka aikana palvelu on suoritettu loppuun. Ennakkomaksut tulisi kuitenkin kirjata maksamishetken arvonlisäverokannalla.

Erityisesti kuluttajille tapahtuvassa verkkokauppamyynnissä tulee olla hereillä hyvissä ajoin ennen syyskuuta. 30.8. verkkokaupasta laskulla tilattu tuote tai samana päivänä ennakkomaksettu tilaus ovat eri asemassa arvonlisäveron suhteen, vaikka ne toimitettaisiin molemmat esimerkiksi 2.9.

Tarkkuutta tarvitaan myös, kun reklamoidaan ennen 1.9. laskutetusta tuotteesta tai palvelusta.

Mikäli valmista suunnitelmaa veromuutokseen ei vielä yrityksessänne ole tehty, se on hyvä ottaa työn alle nyt. Ennakkoon suunnittelemalla vältetään myös elokuun lopun paniikit ja syyskuun alun sotkut.

Lisätietoja Verohallinnolta

Lue lisää Verohallinnon ilmoitusohjeista:

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/arvonlisaverotus/arvonlisaveroprosentit/Yleinen-arvonlisaverokanta-nousee-syyskuussa

Tutustu asiaa koskevan hallituksen esityksen valmisteluun:

https://lakitutka.fi/asiakirjat/hallituksen-esitykset/he61-2024

Miten asia vaikuttaa Pulmattoman toimittamiin järjestelmiin?

Olemme käyneet tekemämme järjestelmät läpi ja varmistuneet, missä tapauksissa muutoksia tarvitaan ja missä ei. Käytännössä ylläpitämämme järjestelmät toimivat arvonlisäverokannan muutoksen jälkeenkin ongelmitta. Osaan järjestelmistä uusi verokanta tulee syöttää asetuksiin. Osassa järjestelmistä hinnat tulee massalähettää toiminnanohjausjärjestelmästä. Tiedotamme näistä lisää asiakaskohtaisesti.

Yksittäisissä tapauksissa muutoksia tarvitaan tuloste- ja sähköpostipohjiin, joissa verokanta on aiemmin näytetty kokonaislukuna, vaikka se tietokannassa säilytetäänkin desimaalilukuna. Nämä muutokset eivät vaadi asiakkaalta toimenpiteitä.

Olethan yhteydessä asiakaspalveluumme, jos kaipaat tukea arvonlisäveromuutokseen.

Jaa somessa!